Bár Marsha Linehan még abban az időszakban alkotott nagyot, amikor nem volt vele tele a social media, ami késik, nem múlik, posztolhatunk mi is paradigmaváltást jelentő gondolataiból. 🙂

Az elsők egyike volt ugyanis, aki úgy tudta képviselni az érzelmeink szabályozásának és az önmegnyugtatás képességének a jelentőségét mentális problémák esetén, hogy az nem érvénytelenítően, hanem valós segítségként hatott.

Abban is korszakalkotó volt, hogy lerakta az alulról felfelé (azaz a testtől az agy felé) irányuló önszabályozás alapjait, azaz tudatosította azt a biológiai tényt, hogy ha megváltoztatjuk testünk állapotát, az lelkiállapotunkat is áthangolja. (Ld. 4. pont) Ezért hivatkozok a polivagális elmélet vagy a Somatic Experiencing tudástárán kívül a DBT-re is mindig, amikor feszültségcsökkentő gyakorlócsoportot tartok.

Ezért gondoltam, tisztázzuk, mit is ért a DBT érzelemszabályozás alatt.

  1. Az erős érzelmek hatására fellépő, nem megfelelő viselkedés legátlását. (Azaz, hogy ne cselekedjünk hirtelen felindulásból.)
  2. Hogy képesek legyünk külső cél érdekében koordinált viselkedésre. (Azaz, hogy észben tartva, mi a fontos, végig tudjuk csinálni azt, amit elterveztünk vagy fontos, akkor is, ha nagy stressznek vagyunk kitéve.)
  3. Ennek érdekében képesek legyünk a feladatra összpontosítani erős érzelmek jelenlétében is.
  4. Erős érzelmek hatására létrejövő fiziológiás változások lecsillapítását.

Linehan fejleszthető készségként tekintett a fentiekre még olyan személyek esetén is, akik az átlagnál sérülékenyebbek érzelmileg, vagy nem megfelelő érzelmi modulációs stratégiákat sajátítottak el addigi életük folyamán. Eredetileg a legsúlyosabb állapotú személyek (pl. önsértők) számára tervezte készségfejlesztő tréningjeit, de mint tudományos alapossággal végrehajtott hatásvizsgálataiból kiderült, mindenkinek jót tesz. Minő meglepetés. 🙂

Úgyhogy várlak gyakorlatias érzelemszabályozási készségfejlesztő workshopjaimon 2023-ban is, ha

  1. szeretnél nem szétesni testileg-lelkileg megterhelő események hatására
  2. te szeretnéd eldönteni, hogy viselkedj, nem azon kapva magad, hogy már megint csak loholsz az események után és megint hülyeséget csináltál
  3. ha szeretnéd megtanulni, hogy tudod végig szem előtt tartani, mi a fontos még akkor is, ha ez azzal jár, hogy nem tudsz azonnal megszabadulni a kínzó feszültségtől.

Irodalom: Marsha M. Linehan (2010): A borderline személyiségzavar kognitív viselkedésterápiája, Medicina, Budapest