Alapszabályok, ha nárcisztikussal kell bánnod:
1. Ismerd meg a jelenséget, hogy kiszámíthasd a játékszabályokat. Ez egy másik társasjáték ugyanis, mint amit te a normális emberi íratlan törvények és normák betartásával játszanál. A játszma lényege, hogy mindig ő nyer és ebben nincs fair play.
2. Ne konfrontálj: ne szembesítsd a hibáival és hogy mit csinál rosszul. Nem kijavítani fogja a viselkedését, hanem magadra zúdítod a hírhedt nárcisztikus haragot, ami a düh legpusztítóbb formája.
3. Húzz határokat és próbáld betartatni a szabályokat. „Ha te így beszélsz velem, akkor…” Vigyázz rá, hogy ne fenyegető legyen a hangnem, hanem a viselkedése következményeiről szóljon, amit röviden, egyszerűen megfogalmazol. Próbáld mindig a gyakorlati megoldás felé terelni a kommunikációt, ami az érzelmi manpipuláció esetében jobb, ha írásban történik.
4. A nárcisztikusnak is vannak gyenge pontjai, ő legalább annyira a te függőd, mint te az ő foglya. Ha ezt tudod, nem félsz annyira az „elvesztésétől”. És ezekre irányítva a figyelmét könnyebben elérheted, amit akarsz, azaz kénytelen vagy őt manipulálni, a saját eszközével élni. Ez az a nyelv, amin szót lehet vele érteni, még ha nincs is ez kimondva.
5. És ne is mondj sokat, sőt: minél kevesebbet. Nem szabad őszintének lenned vele és feltárni a sebezhető pontjaidat vagy terveidet az önvédelemre. Ne ossz meg vele dolgokat magadról, úgyse érdekli. Ha kérdez (,hogy infot szerezhessen a manipulálásodhoz), semmitmondó dolgokkal tereld le. Pergesd le magadról, ne vonódj be érzelmileg a beszélgetésekbe, de tegyél bele annyi aktivitást, hogy ez ne tűnjön fel neki: hümmögj, bólogass, mosolyogj.
6. Az együttműködés elérése érdekében sajnos kénytelen vagy koncot vetni az egójának, nem jó ellenfél ugyanis. Ha csak lehet, törekedj a megállapodásra. Itt is érvényes az, hogy élj a saját eszközével: érd el, hogy azt akarja, amit te akarsz. Azaz manipuláld az önvédelmed érdekében.
7. Tudd, hogy ez egy harc. A túlélésedért. Ne ringasd magad illúziókba. Ez nem egy romantikus kapcsolat. Ez nem egy szeretetkapcsolat. Legyen szó a férjedről, feleségedről, anyádról, testvéredről. Felejts el minden előzetes elképzelést arról, hogy ennek milyennek kellene lenni.
8. Annak lásd a helyzetet, ami. Ő harcol az erőforrásaidért, az energiáidért, a gondoskodásodért, a figyelmedért, tehát nem értékelni fog érte, nem méltányolni fogja, amit adsz neki, hanem a legyőzöttjének, azaz az alattvalójának fog tekinteni. Mert ő arra használ másokat, hogy lenyomja őket, hogy azzal magasabbra emelkedhessen. Minden interakció arról szól, hogy ő jobbnak érezhesse magát, vagy arról (ha rejtett nárcisztikus), hogy bebizonyítsa magának, hogy te őt alacsonyabbrendűnek látod.
9. Az egocentrizmusa (énközpontúsága) azt jelenti, hogy mindent magára vonatkoztat és magához igazít. Ha arra emlékezteted, hogy más is van a világon rajta kívül, féltékeny lesz. Ő rendelkezik veled, ezt ne keverd össze a szeretettel és ragaszkodással. Te az övé vagy, az egoja kiterjesztése, aki fölött hatalmat gyakorol. Nem lesz rád tekintettel, ha mégis úgy tűnik, csak manipulál, vagy jól húztad meg a határaidat. Magától sose fog rájönni, hogy használ ki, gázol át rajtad gátlástalanul, neked kell neki megálljt parancsolni. Neki sosem lesz semmi elég, nem fog értékelni semmit. Nem fog méltányolni, és nem lesz soha igazad. Nem fog veled örülni a sikereidnek, irigy lesz, kivéve, ha dicsőséged fényében ő fürödhet. Bár igazságtalan, kénytelen vagy átadni neki, hogy learathassa a babért, ha békét akarsz és nem akarod, hogy elrontsa az örömödet valamilyen erőfeszítésedért.
10. Az, hogy ő nem értékel, nem jelenti azt, hogy nem vagy értékes. Amit ő jelez vissza rólad, róla szól, őt tükrözi. Ne vedd magadra, amit csinál. Tudd: nem veled van a baj.