Kiborító, amikor igazságtalanul vádolnak bennünket vagy intrikálnak ellenünk. Ráadásul minél inkább magyarázkodsz, annál jobban vágod magad alatt a fát: feltárod a sebezhetőségedet  – amivel további támadási felületetet nyújtasz – és mindenki téged fog hülyének nézni. Az eszetlenül rohangálás ráadásul csak fokozza a tehetetlenségérzésedet.

Mit tehetsz tehát?
Melanie Tonia Evans, nárcisztikus abúzusra specializálódott gyógyító azt tanácsolja, hogy vidd az ügyet a nyilvánosság elé, kommunikálj nyíltan! (Ne feledd: ha vámpírokkal harcolsz, ne maradj velük a sötétben!) Ettől irtózni fognak. Nem kell támadni őket, elintézik ők magukat egyedül is. Abba kell hagyatni velük a játszmázást, azt pedig csak nyíltsággal lehet.A nárcisztikusnak az a trükkje, hogy egyesével manipulálja az embereket, ezt ne hagyd! Ragaszkodj a tényekhez. Légy nagyon józan, racionális, nyitottan állj a helyzet megoldásához, az esetleges hibák jóvátételéhez. Ha látják, hogy vádjaikat alá kell támasztaniuk, és hogy te nem félsz, rá fognak jönni, hogy nem tehetik veled, amit akarnak. Ne támadd a nárcisztikust és igyekezz vele minél kevesebb közvetlen kapcsolatban lenni (ne feledd a ’no contact’szabályt, ami továbbra is érvényes). Ha a színfalak mögött folytatják az intrikát, az másokban fog gyanút kelteni, hogy milyen takargatnivalója lehet, ha erről nem nyilvános csatornán keresztül beszél. Tehát nem neked kell elintézni őt, kicsinálja ő saját magát. Te csak figyeld, hogy mi történik.
A nárcisztikusok sérült lények és ha nem az történik, amire számítanak – nem terelhetik a másik sérültségére a figyelmet -, elárulják magukat. Te csak képviseld az igazságot és őszinteséget következetesen és nyiltan. Mindezt félelem nélkül, mert ha félsz, azt fogod megtapasztalni, amitől leginkább menekülnél. Bele kell menni a helyzetbe, de ne tettesd a keménységet, mert az bukta.


A forrásvideót megtekintehed itt.