1.A Rebirthing Intuitív Energialégzés a normál, automatikus légzésmintázat tudatos megváltoztatásával módosult tudatállapotot hoz lére, amelyben testi feszültségek oldására és szimbolikus szinten végzett pszichés munkára van lehetőség. “A légzés közvetlenül befolyásolja a szervezet biokémiáját, aminek pedig a gondolatokra, érzelmekre és testi reakciókra van direkt hatása.” (Minett, 2004)

Saját légzéskíséréses tapasztalataim alapján a módosult tudatállapot létrejötte átlagosan 4,45 perc alatt bekövetkezik (n=62), és először testérzetekben, azaz hiperventillációs tünetekben nyilvánul meg: zsibbadás, szédülés, görcsölés kíséri. Ez azonban egy idő után oldódik, és lelki élmények (vagy más testérzetek) veszik át az uralkodó szerepet a folyamatban.

2. A légzés mindig a leggyengébb pontunkat találja meg – testileg, lelkileg egyaránt. Előhozza a lappangó betegségeket, megtalálja az érzelmi konfliktusok, nehézségek gyökerét.

3. A légzés utazás az ismeretlenbe. Nincs két egyforma légzés, még egy embernél sem, sosem lehet tudni, mi történik. Szerintem ez egyéni odafigyelést igényel.

4. A légzés által létrehozott transzállapot olyan élményekhez juttat, amelyek tartós hatásához tudatosság, feldolgozás, integrálás szükséges. Ezt sem lehet egyedül csinálni, kell egy másik személy, akivel az élmények megoszthatók.

5. A légzéssel elérhető módosult tudatállapotra azért van szükség, mert a személyiségünk alakulását meghatározó legkorábbi emlékeink jelenlegi gondolkodási mechanizmusainkkal nem elérhetők. Hiába gondolkozok a csecsemőkori élményeimen, sőt akár még tudhatok is traumatikus emlékről, semmi nem fog történni az “igen, és?” érzésen kívül. Ha azonban a transzállapot előhívja a testérzetekben tárolt érzelmi mintázatot, transzformálni, gyógyítani, oldani lehet blokkokat, feszültségeket, amiket öntudatlanul cipelünk magunkkal létünk minden pillanatában.

6. A Rebirthing-gel hozzáférhetővé válnak pre-, és perinatális élmények, sőt akár előző életbeli élmények. Ezek előhívása közvetlenül nem irányítható, a légzés által közvetített Isteni Energia (Prana/Chi) gyógyító erejére van bízva, hogy mi szolgálja az egyén gyógyulását.

7.  A gyógyítást az Energia végzi. A légzéskísérő csak segíti a folyamatot.

8. A gyöngéd légzés és bizonyos szakmai szabályok betartása biztosítja, hogy a praxisomban még soha senki nem dekompenzálódott (esett szét) súlyos patológia megléte mellett sem Rebirthing-légzéstől.

9. A Rebirthing-légzés általában jótékony hatású, így ártani nem árt – de nem is használ mindenkinek. Ha nem elszigetelt traumá(k)ról vagy általános energiaszint-emelésről van szó, egy átfogóbb terápia hatékonyabb (pl. személyiségzavar esetén).

10. Bizonyos testi állapotok kontraindikációt jelentenek, így pl. epilepszia, szív-, és keringési zavarok, agyérgörcs/agyvérzés-veszély, gyulladásos folyamatok esetén a Rebirthing felerősítheti a testi tüneteket és lélegezni csak ennek a kockázatnak a mérlegelésével szabad. Várandósság alatt sem szeretek Rebirthingeltetni senkit – saját tapasztalat alapján.

11.  A Rebirthing-légzés gyöngéd: saját ritmus szerint történik, amit nem befolyásol külső ritmus (így nincs zene sem, mint a holotrop légzésnél).

12. Ha Rebirthingnek hívják, újjá is lehet vele születni, igen. 🙂 Mind a születés újraélése szempontjából (ami gyógyító élmény), mind úgy általában – egy új ember születik pár alkalom után.