Milyen szakítani egy nárcisztikussal?Kihívásokkal teli, mint maga a kapcsolat.

1. Hozzászoktál ahhoz, hogy állandóan a viselkedését elemzed, ezt eléggé nehéz abbahagyni. Ha tovább akarsz lépni, tudatosan kényszerítened kell magad arra, hogy ne rajta agyalj.
2. Ahhoz, hogy vele tudj maradni, racionalizálnod kellett az irracionális viselkedését, azaz állandóan felmentetted, kiszolgáltad az önámítását, magad előtt is tagadtad, hogy bánt, átértelmezted a hazugságait. Ha szakítás után hiányozni fog, ugyanezt fogod csinálni, meghamisítod az emlékeidet és a tapasztalataidat azzal, hogy „áh, nem is volt olyan rossz”. Ahhoz, hogy erről leszokj, szigorú kapcsolatmegvonásra van szükség (no contact).
3. Szorongani fogsz. Egyrészt, mert kialakított benned egy magas szorongásszintet az örökös cirkuszokkal, és az idegrendszered erre állt be, másrészt a szakítás eleve jár szorongással, pláne, ha még fenyeget is. Ráadásul a szex is megszűnt, ami termelne annyi dopamint, hogy csillapítsa a szorongásodat. A gyógyulásod érdekében aktívan tenned kell magadért feszültségcsökkentő tevékenységekkel, pl. légzés, tánc, jóga, relaxáció, stb.
4. Ürességet érzel. A nárcisztikus körül állandó rohanás és kapkodás volt az életed, hogy normális mederben tartsd a dolgokat. Most, hogy már nincs, aki zsinóron rángat, hirtelen űr támad az életedben. Szinte unalmasnak érzed. Foglald el magad új tevékenységekkel, barátokkal és tanulj meg egyedül is feltöltődni, ne mindig kívülről keresd annak a forrását, hogy jól érezd magad.
5. Szégyelled magad amiatt, hogy ennyire megvezetett. A „hogy lehettem ilyen hülye” önostorozás helyett bocsáss meg magadnak. Nem volt önbizalmad, ő meg mestere a porhintésnek. Tévedni emberi dolog.
6. Kételkedés önmagadban: mivel a nárcisztikus mást sem csinált, csak leértékelt, hogy magát ezáltal emelhesse magasabbra, nem kaptál tőle biztatást, támogatást, elismerést, önbizalmad romjai között találod magad a szakítás után. Menj terápiába, hogy visszanyerd a magabiztosságodat, amit a nárcisztikus szándékosan vett el tőled.
7. Szexuális frusztráció. A nem jól működő kapcsolatokat sokszor a szex tartja össze, mert intimitás és az érzelmi szükségletek kielégítése nincs. A nárcisztikusok meg különösen jól tudják hatalmi eszközként használni a szexet is: azt akarják, hogy akarják őket. Ehhez manipulatív módon gerjeszti a vágyadat iránta és méri ki patikamérlegen, hogy mennyit kaphatsz belőle, fenntartva a vágyakozást. Ez szakítás után is fenntarthatja a szexuális vágyat iránta. A cikk szerzője gyógyírként a vibrátort javasolja, mely épp annyi érzelemmel és empátiával rendelkezik, mint az olyannyira hiányolt szerető.
8. Féltékenység. A nárcisztikusok napokon belül pótolni fognak, mivel nem viseltetnek olyan érzelmekkel a másik fél iránt, mint egy normális ember. Kapcsolatotok nem volt más, mint egy olyan együttműködés, mely már nem volt előnyös számára, mihelyst nem tűrted tovább, hogy kihasználjanak. Gondolj arra, hogy szegény nőkre milyen sors vár, és féltékenységed máris együttérzéssé alakul.
9. Sajnálod, hogy így alakult. Hogy ennyi időt, energiát vesztegettél rá, netalántán még gyereked is van tőle. De az emberi életet nem lehet megúszni olyan döntések nélkül, amelyeket megbánunk. Ne vigasztaljon, hogy ő nem bán meg semmit. Az a természetellenes.
10. Gyászolsz annak összes érzelmi hullámvölgyével, ellentmondásos érzésével.

Eredeti cikk: http://www.mindbodygreen.com/0-27078/what-its-really-like-to-break-up-with-a-narcissist.html