Imádom ezt a blogot, mert teljesen használható tanácsokat ad tudományosan alátámasztott kutatási eredmények alapján. És valami isteni a humora, úgyhogy a kiemelt részt vegyétek nyugodtan szó szerinti fordításnak, van egy-két bekezdés, ahol csak a lényeget foglaltam össze.
A passzív agresszív ember soha nem fogja azt mondani, hogy nem csinál meg valamit. Igent mond, és aztán megtalálja a kifogást, amiért nem tette meg.
A passzív agresszív ember soha nem fog kérni semmit. De előadja mézesmázos stílusát vagy sajnáltatja magát és addig duzzog, amíg fel nem ajánlod neki… és persze nem tartozik semmivel, hiszen nem ő kérte.
És mindeközben a világ legártatlanabb lényének vallja magát, akik a légynek sem tudna ártani. Ja, mert a mások elleni támadásai letagadhatóak.
A lényeg, hogy ő jó és sosem hibás semmiért.
Mindig az van, amit ők akar, és erre akad is mindig hihető magyarázat, így nem lehet számon kérni rajta semmit. Eléri, hogy az érintettek ne konfrontálják őket, ha mégis megpróbálnák, mindig le tudja tagadni a szándékait.

Nem kérem, hogy tovább olvass. Nem baj, ha egy szóval se mégy tovább. De ha szeretnéd mégis folytatni a cikket, ne habozz. Igaz, egyszer valaki nem fejezte be egy cikkem olvasását és ettől egy hónapig kórházban feküdtem, de ne gondold, hogy kötelező. Nem akarok teher lenni. Teljesen tőled függ. Tedd azt, ami szerinted helyes. Én csak segíteni akarok…

A jól alkalmazkodó emberek önérvényesítőek, elfogadható módon elmagyarázzák, ha valami nem jó nekik, ha valamit nem tudnak megtenni és kérnek, ha valamire szükségük van.
Az agresszívek teketória és magyarázat nélkül az arcodba vágják a nem-et.
A passzívak fülüket-farkukat behúzva megcsinálják, amit mondasz nekik és inkább lemondanak a vágyaikról, csak nehogy kérniük kelljen.
A passzív-agresszív csoport ellenben nem mond nemet, de nem is csinálja meg, amit megbeszéltetek. Nem fogja nyíltan kimondani, hogy mit akar, de nem fog lemondani arról, hogy megszerezze, amit akar.

Minél inkább tart tőled, annál kevésbé fog nemet mondani vagy fogja elismerni, hogy mérges. Ehelyett kénytelen lesz arra alapozni, hogy történik valami félreértés, elfelejti, vagy annyira szétesik, hogy alkalmatlanná válik a feladat elvégzésére. Ez van, jobb, ha ezt tudomásul veszed. Teljesen hiábavaló rávenni őket, hogy ismerjék be az eredeti szándékukat.