Egy elköteleződés-mentes szexuális kaland megfűszerezheti az életet stabil lelkiállapotú és önértékelésű emberek számára. De nagyon könnyű benne sérülni, ha az erőviszonyok nem kieegyenlítettek.
Mikor számít szexuális visszaélésnek egy egyéjszakás kaland?
Akkor, ha a felek elvárása nem ugyanaz, azaz a kihasználó fél előzetes célkitűzése az esemény egyszerisége, miközben ezzel ellentétes szándékot kommunikál.
Akkor, ha a megtévesztő kommunikáció kihasználja a másik fél sérülékenységét, sebezhetőségét, kielégítetlen érzelmi szükségleteit és azt a látszatot kelti, mintha ezekre a – kimondott vagy kimondatlan – igényekre kielégítően reagálni tudna.
Visszaél a másik bizalmával, amely őszinteséget feltételez a kinyilvánított gesztusokban, jóhiszeműen és nyitottan áll a másikkal való kapcsolathoz.
Hogy aztán mindezért a naivitásért az áldozat önmagát hibáztathassa „hogy lehettem ilyen buta liba!” felkiáltással.
Pedig nagyon könnyű becumizni a szexuális ragadozók áldozatra irányított intenzív figyelmét, a gyenge pontok feltérképezésével letapogatott manipulatív húzásokat és vágyaink titkon remélt beteljesülésének meglebegtetését.
Honnan tudhatod, hogy szexuálisan kihasználtak?
Hogy kihasználva érzed magad. Ennyi.
Az aktus után nem teljesebb és kielégültebb vagy (nem csak szexuális értelemben), hanem üresebb és csalódottabb.
Utólag felidézve sok minden nem úgy történt, ahogy szeretted volna (nem teljesültek az ígéretek és nem tartotta magát a kéréseidhez). Viszont percre percre erősebb a gyanúd, hogy minden megtörtént, amit ő akart. A romantikus sodródás érzése átértelmeződik és az orrodnál fogva vezetettség kínos ráeszméléséhez vezet.
A bántalmazó fél teljesen másmilyen embernek tűnik szex után, mint előtte, azaz a ruháival együtt a báránybőrből is kibújik a farkas, és a figyelmesség és gyöngédség helyét a közömbösség veszi át teljes élesváltással.
Mikor legyél óvatos?
Ha korábban bántalmaztak, szexuálisan molesztáltak, mert a sémakémia alapján a predátoroknál fog bekapcsolni a vonzalom az agyadban.
Ha sebezhető pillanatodban történik a találkozás (ittas vagy, vagy épp összetörték a szíved).
Ha érzelmileg/fizikailag elhanyagolt, kimerült állapotban vagy és nagyon várnál valami feltöltőt/megmentőt.
Ha a történet/a másik túl szép, hogy igaz legyen.
Mi a baj az egyéjszakás kalanddal?
Hogy sérülsz tőle.
Még ha az illető nem is bántani akart. Csak használni. De a használás bántás.
Még akkor is, ha a másik ezt nem ismeri el: „én nem ígértem semmit”.
Még akkor is, ha te is benne voltál. A rejtett bántalmazás egyéb formáihoz hasonlóan, az egyéjszakás kaland nagyon hívja az áldozathibáztatást a környezetből (mégis mire számítottál, tudhattad volna, ilyenek a férfiak, miért adtad ilyen olcsón magad, stb.). Ez önmagában is bántó, ugyanakkor mélyíti a traumát a tény, hogy az áldozat nem kapja meg a feldolgozáshoz szükséges együttérzést és a trauma elismerését. Mert az embertelenségre nem lehet eléggé felkészülni, és akkor is fáj, ha az ember önként és dalolva sétált a csapdába.
Hogy ne legyél „használva”
Ide kívánkozik a „social median” keringő – még Madonna által is megosztott! J bölcsességzanza:

  1. Az ismétlődő viselkedést figyeld, ne a bocsánatkéréseknek higgy!
  2. Ne abba legyél szerelmes, „ami lehetne”!
  3. Végy komolyan minden figyelmeztető jelet!
  4. Ne engedj a saját mércédből!
  5. Légy tisztában az értékeiddel!

Azaz: tudd, hogy mit akarsz. Ha nem vegytiszta szexkapcsolatot, ne menj bele. Mert nem a másik fog abuzálni, hanem te saját magad.