A rebirthing energialégzés óriási energiadózist zúdít a testünkre, ami nyilvánvalóan szokatlan a szervezet számára. (Ha nem így lenne, semmilyen hatása nem lenne ránk a rebirthingnek.)
Ez természetesen azzal jár, hogy nem csak lelki, de fiziológiai utóhatásokat is megfigyelhetünk magunkon, mint pl. felgyorsult anyagcsere (éhségérzet), tisztulás (hasmenés), vagy lappangó betegségek felszínre kerülése. Különösen a lázzal járó állapotok “lobbanhatnak be”, hiszen ez az energia olyan, mint olaj a tűzre. Megítélés – és bevállalás – kérdése, hogy a légzés ilyen esetben hasznos-e, azaz a gyors átégetést, tehát magas hőfokra izzítást választjuk, vagy inkább elkerüljünk a kellemetlen tünetek provokálását.
Krónikus gyulladásos folyamatoknál (pl. Crohn-betegség) én nem ajánlom. Nem azért, mert nem lenne gyógyító erejű a rebirthing erre is, hanem azért, mert egy ilyen irányú alternatív terápiának teljes odaszentelődés és intenzív alkalmazás szükséges, elvonulással, diétával, meditációval. Ez pedig kevesek számára megoldható hétköznapi életükben, valljuk be. A rebirthing energialégzés alaptétele, hogy az előhozott tünetek esetén addig kell folytatni a légzést, amíg minden kellemetlen tünet el nem múlik. Egy krónikus betegség esetén nagyon sok, egymást szorosan követő légzésre lenne szükség, ami igen megterhelő mindenféle értelemben.
Fel kell készülni tehát, hogy a légzés megtalálja a gyenge pontunkat, és – a probléma jellegétől függően változó mennyiségű – időt vehet igénybe, amíg a felkavart állapot újra lecseng és az egyensúlyi helyzet visszaáll.