A baba-mama szimbiózis lelki értelemben is nagy jelentőségű, ugyanis a mama lelkivilága éppúgy meghatározza a baba fejlődését, mint a fizikai tápanyagok, amelyeket oly gondosan válogat össze gyermeke számára ebben az időszakban.

A gyermekvállalás olyan intenzív érzelmi töltéssel bír a nők nagy többsége számára, amely elegendő motiváló erővel bírhat a saját tudattalanukkal való szembenézésre. Erre kevesen vállalkoznak önszántukból a mindennapi élet során, a gyermekvállalás azonban olyan alkalmat teremthet a belső munkára, amely nem várja meg a feldolgozatlan konfliktusok életvezetést gátló patologizálódását. Az anya-magzat közötti kommunikáció ezáltal a tudattalan felé vezető út lehet, ahol olyan hírnök adódik, akitől a rossz hírt is fejvesztés terhe lehet mellett fogadni: saját gyermeke.

Az önismereti munka és a testi-lelki tudatosság több módszerrel is történhet: kismama-jóga, különböző relaxációs és meditációs technikák segítségével és természetesen a kifejezetten e sajátos szituáció kihívásaira válaszoló anya-magzat kapcsolatanalízis módszerével, melynek kidolgozója két magyar pszichoanalitikus: Hidas György és Raffai Jenő.