Minden elméleti magyarázat helyett talán az a legérzékletesebb, ha személyes élményeimet osztom meg.
Az első rebirthing-élményem volt a legdrámaibb, amely dinamitként robbantotta ki az utam előtt tornyosuló akadályt. Az ezt követő ülések már csak tovább bővítették az utat és egyre mélyebbre vittek abba a tudatalatti tartományba (ezért tökéletes a hegy mélyébe vezető alagút-hasonlat), ahol személyiségem olyan aspektusaival, emlékeivel találkoztam, amely szép lassan nagyon nagymértékű átalakuláshoz vezetett.
Fogalmam sem volt arról, mi vár rám, amikor a holland terapeuta-nő, akinek egy mondatban felvázoltam a megoldandó problémám (12 éve vagyok egyedül, partnerkapcsolat nélkül), azonnal rávágta: Ok, rebirthinget fogunk csinálni.
Azon kaptam magam, hogy mindkét kezem felemelkedik (és ez jelezte számomra, hogy nem képzelődöm, és amit látok, az nem fantáziálásom), és a fejem fölött görcsösen megmerevedik (mint később megtudtam, ez a hiperventilláció jellegzetes tünete, a tetániás őzfejtartás). Ehhez a testi érzethez azonban nagyon konkrét kép társult: a barlang falához láncolt összeaszott kezeket láttam – és megdöbbenve fedeztem fel, hogy ezt a bilincsbe vert kézpárt én egy hónappal azelőtt egy spontán jelentkező látomásban láttam, ahol azt az (akkor még érthetetlen) üzenetet kapva hozzá, hogy “szabadítsd fel magad!” A terapeuta megkért, hogy azonosítsam, hogy kihez tartoznak a kezek, és én egy ősz anyókát láttam megjelenni, akinek jóságos arca távolról sem emlékeztetett boszorkányra. Pedig ez lehetett e leláncolás (és a barlangban bekövetkező halál) oka,hiszen éreztem/tudtam, hogy férfiak tették ezt vele – félelemből.
A terapeuta figyelmeztetett arra, hogy ne próbáljam erőszakkal kifejteni a bilincsből a kezeket, hanem a lélegzetemmel, az így közvetített energiával keltsem újra életre a női alakot. Gyönyörű, sudár női lényt szabadítottam így ki, aki kisétálva börtönéből a fényre újra szabaddá vált.
Mihelyst visszatértem Debrecenbe, csoda történt: egy cetlit találtam az autóm szélvédője mögött rajta egy üzenettel és egy telefonszámmal. A barátomé volt, akivel azóta is – immáron két éve – együtt vagyok…