A lenti cikket viszonylag pontosan adtam vissza és igyekeztem “csak” fordítani, mert ez a “tankönyvi” leírása annak, hogyan kellene határt húzni.
Ugyanakkor azt is éreztem, hogy ez így sterilen nem nagy segítség azoknak, akik rendszeresen nárcisztikus abúzus áldozatai. Miért is? Mert az alárendelődésre trenírozott áldozatok nem azt nem tudják, hogyan kell határt húzni, hanem azt a jogot nem tudják megélni, hogy a határaik az övéik és nem önzés azokat képviselni.

Ha végiggondolod, hol akadsz el abban, hogy megvalósítsd azt, ami az igazi megoldás lenne a nárcisztikusokkal szemben, máris sokat tettél az önvédelmed érdekében. Ilyen értelemben tartom hasznosnak a cikket, viszonyítási alapként, hogy egy ideális világban ideális önvédelmi képességekkel hogy is működne ez.


Akkor a cikk:
Egészséges határok kialakítása
A határaid azt jelentik, hogy neked mi a jó. Hallgass a megérzéseidre, függetlenül attól, ki mit mond. Ha valami rossz érzéseket vált ki belőled, akkor azt ne csináld. Ha nincs kedved elmenni egy buliba, ahová a párod menni akar, és ő ezért mérges lesz rád, akkor a határhúzás nem feltétlenül azt jelenti, hogy nem mész el, de azt mindenképp, hogy nem hagyod, hogy dühös legyen rád csak azért, mert tudatosítottad és ki merted fejezni a szükségleteidet.
A határátlépést kihasználásként éljük meg sokszor, áldozatnak érezzük magunkat és dühbe gurulunk. Erre nincs szükség, ha pontosan tudod, hol vannak a határaid és egyértelműen tudod őket képviselni. Előfordulhat az is, hogy félsz nemet mondani, a félelem azonban nem tartozik hozzá a szereteten alapuló helyzetekhez. Egy egészséges kapcsolatban a felek tiszteletben tartják egymás határait (hogy mi jó a másiknak és mi nem). A másik igényeinek rendszeres figyelmen kívül hatása nem normális, ez esetben azt kell felülvizsgálnod, valóban megfelelő kapcsolat-e ez számodra.
Tehát. Tudd, ki vagy, mire van szükséged, képviseld a szükségleteidet és legyenek világosak a következmények, ha valaki nincs tekintettel arra, hogy meddig mehet el. Ne próbálj megváltoztatni másokat. Senkit nem lehet arra kérni, hogy legyen veled rendesebb. Az egyetlen, ami működik, ha azon változtatsz, ahogy reagálsz rájuk. Egyértelműen meg kell nekik mondani, hogy nem fogod tolerálni a helytelen viselkedésüket és ha ezt így folytatják, elmégy. És tégy is így. A határaid arra szolgálnak, hogy megvédjenek. A jól meghúzott határok távol tartják a rossz embereket és lehetővé teszik, hogy olyanokkal légy kapcsolatban, akik jól bánnak veled.