Sehogy. Ignorálni kell őket.
Ahhoz persze fel kell ismerni, hogy manipulációról van szó: ez a passzív-agresszív és ítélkező megfélemlítéssel élő embertípus úgy tesz, mintha a te érdeke lenne az ő érdeke.
Ha érzed, hogy rossz hatással van rád valaki, akit nem tudsz elkerülni, akkor:
1.       Ne kövesd el a hibát, hogy megpróbálod helyretenni. Ha érzelmileg hat rád, belesétáltál a csapdájába. Hagyd rá, bólints és menj és csináld a dolgokat, ahogy akarod.
2.       Ha mégis támad, támadj vissza. Keresd meg a gyenge pontját. Állítsd a magad oldalára a szövetségeseit.
3.       Bízz magadban. Ne tedd küldő megítéléstől függővé az önbizalmadat.
4.       Merj változni és változtatni a saját értékrended mentén. A manipulátorok azt akarják, hogy bábu legyél, akit ha a sarokba állítanak, ott marad. Idegesíti őket, hogy saját vágyakkal és akarattal rendelkező lény vagy. Na és? Legyen ez az ő problémája.
5.       Ne akarj megfelelni. Ne köss kompromisszumokat az értékrendeddel és az önértékeléseddel kapcsolatban. Senkinek nem tartozol elszámolással az életeddel és a boldogságoddal kapcsolatban, jogod van ahhoz, hogy úgy élj, ahogy neked jó. Ne hagyd, hogy bűntudatkeltéssel, elbizonytalanítással éljenek. Ne érezd magad rossznak, akármivel is próbálkoznak, hogy ezt éreztessék veled.
6.       Nem kell engedélyt kérni. Nem kell magyarázkodni.
7.       Tudd, hogy mit akarsz. A céltalanul sodródó embereket könnyen levadásszák.

Csak azt lehet manipulálni, aki hagyja. Vállalj felelősséget a saját döntéseidért és azért, hogy olyan emberek vegyenek körül, akik nem használnak ki. Tanulj a hibáidból, ne bízz meg újra és újra abban, akiben nem szabad.
Forrás: https://www.linkedin.com/pulse/how-deal-sneaky-manipulative-people-dr-isaiah-hankel/