1. Funkcionálisan. A másik ember használati tárgy, amely eszköz valamely célja eléréséhez. Napjai színessé tételéhez, felvidításához, testi-lelki szükségletei kielégítéséhez, anyagi előnyszerzéshez.
2. Fekete-fehéren.* A másik ember vagy jó, vagy rossz, így vagy csodál, vagy utál, végletesen, anélkül, hogy a jellemhibák, vagy aktuális hibázások megítélését mérsékelhetnék a pozitívumok vagy fordítva.
3. Instabilan.* A pillanatnyi hangulatai (érdekei) mentén ítéli meg a másikat, nem az alapján, hogy embertársa milyen is valójában.
4. Függőn. Elementáris szükséglete a másik, mivel önellátásra érzelmileg képtelen, énje gyakorlatilag nincs, ha nincs mellette valaki, akitől visszaigazolást kap léte és értékessége, hatalma felől. Ha a drogfüggőség definíciója az, hogy a személy külső forrásra van ráutalva saját belső állapotai szabályozásához, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy a nárcisztikus függő. Ez lehet társfüggőség, vagy bármely olyan megoldás, amely kínzó üresség-, és unalomérzésüket csökkenti és ingerekkel stimulálja őket.
*Ezen működésmódjuk hasonlít a borderline-okéhoz, alapot adva az oly gyakori összetévesztésükhöz.
Mi következik ebből? Hogy viszonyuljunk mi hozzájuk?
1.  Mire használ? Mit akar tőled? Mire vagy jó neki? Érdemes tisztán látni ebben a kérdésben a csalódások elkerülése végett.
2.  Nem vagy rossz, csak azért, mert annak lát. Ha szerencséd van, érdeke fűződik hozzá, nem ír le teljesen, csak minden átmenet nélkül lecseréli a szemüvegét és újra rózsaszínnek fog látni. A haragja elmúlik, és minden folytatódik, mintha mi sem történt volna.
3.  Ne hagyd magad összezavarni azzal kapcsolatban, ki is vagy te.
4. Ragaszkodása nem neked szól, hanem róla. Neki van szüksége rád, sőt neki csak igazán. Ha ezt tudod, nem félsz annyira attól, hogy elhagy vagy megharagszik, ha ki mersz állni magadért. Persze utalja a ráutaltság-érzést, így ezt sosem fogja elismerni, de saját kiszolgáltatottságodat csökkentheti. Ja, és még valami: az, hogy ragaszkodik hozzád, nem jelenti azt, hogy szeret. A pióca szereti azt, akinek a vérét szívja?