Amikor már azt érzed, túl vagy rajta… megjelenik. Ilyenkor még sebezhetőbb vagy, mert azt hiszed, már nem hat rád… pedig vannak olyan trükkök, amikkel bizony kezdheted elölről az egész elszakadási munkát.
Nagyon nehéz ezeknek a visszahódítási technikáknak ellenállni, mivel elégtételt kapsz, épp azt hallod, amire vágytál. Hajlamosak vagyunk a jót látni az emberekben és emiatt szívesen feledkezel meg minden rosszról. Magadnak is bizonygatod, hogy ő hátha mégsem nárci és nem azért akar visszamenni, hogy a saját szükségleteit elégítse ki általad.
De ne feledd: hiába bizonygatja, hogy megváltozott, ez lehetetlen. Ilyen mélyen gyökerező működésmódot több év kemény munkával lehetne csak megváltoztatni, ha egyáltalán és egyébként még csak bele sem kezd.
Több formában találkozhatsz a visszaédesgetéssel.
1.       A gyáva valamelyik ismerősön keresztül fog puhatolózni, hogy is áll a szénája, és bepróbálkozhat-e a kapcsolatfelvétellel, fogod-e hagyni magad bántani megint.
2.       Az alattomos egy különösebb erőfeszítést nélkülöző, látszólag jóindulatot kifejező üzenetet fog küldeni, hogy „rád gondolok”,, „hogy vagy?”.  Ha nagyon pofátlan, tudja, hogy egy mosolyjel is elég és rohansz hozzá vissza, mint egy kiskutya.
3.       A kinyilatkoztató hosszan ecseteli a történteket látszólag elismerve a hibáit, valódi megbánás nélkül.
4.       Az átpattintó úgy tesz, mintha te akarnád visszaszerezni őt: hívtál? a te kocsidat láttam a ház előtt? Ez is egy gyáva, de még önteltebb variáció, mert az egóját táplálja vele.
5.       Tettetett törődéssel is élhetnek azok a nárcisztikusok, akik valódi motivációjukat leplezni akarják, és nem állnak meg ott, hogy „hallom, nem vagy jól, tehetek érted valamit?”, képesek ilyeneket is megírni „tudom, nem akarsz beszélni velem, nem zavarlak…”
6.       Szándékosan véletlen üzenetet küldenek a manipuláció még magasabb fokán, amely során a jóindulatodra fognak alapozni, hogy szólni fogsz nekik, hogy rossz helyre küldték. (Pl. anya gépe korábban érkezik, menj ki érte a reptérre, mert én nem érek oda”, „nem fogok tudni elmenni megetetni a kutyádat!”)
7.       A szentimentális mézesmadzag húzogatásával emlékezetedbe hívja a közös szép pillanatokat egy-egy emlék felelevenítésével… „
8.       A farkaskiáltó típus arra játszik, hogy megsajnálod. Olyan üzeneteket küld, amit kiváltják együttérzésedet: „most diagnosztizálták rákkal a barátomat”, „történt valami szörnyű, ami miatt nagyon rosszul érzem most magam”.
9.       A kapcsolatfelvételre kifogást és okot keresők nemes egyszerűséggel nálad hagynak valamit, vagy szándékosan maguknál tartanak valamit, ami a tiéd, hogy bármikor ürügyet szolgáltasson nekik a találkozásra. „Ott hagytam a —-t, megkeresnéd? Érte megyek.” „Megtaláltam a …-det? Beadom!”
10.   Az „úgy teszek, mintha mi sem történt volna” típusú üzenetek írói hajlamosak elfelejteni, miért kerül sor a szakításra – bántottak, kikészítettek, átvertek, megcsaltak, stb.  Nem kér bocsánatot, nem ad magyarázatot, egyszerűen elvárja, ha ő fátylat borít minenre, tedd azt te is.
11.   A legkegyetlenebb taktika a „lépre csal és eltűnik”, amely egyszerűen leteszteli, hogy elérhető vagy-e még számára potenciális energiaforrásként, és ha látja, hogy reagálsz, egész egyszerűen eltűnik a beszélgetésből, felszívódik.

És még egy tanács: bár majdnem minden nárcisztikus megpróbál újra visszaszerezni, ne érezd magad kevesebbnek, ha nem. Egyrészt lehet, hogy MÉG NEM jelentkezett, de 5 vagy 10 év múlva fog. Másrészt egyáltalán semmit nem mond rólad, az értékességedről az, ahogy a nárcisztikus viselkedik veled. Bármilyen oka lehet arra, hogy ne keressen, ne vedd magadra. Örülj neki, ha békén hagy.

Forrás: The 11 most common narcisstic hoovering tactics by Bree Bronchai