Traumás kötődésről olyan mérgező kapcsolatokban beszélünk, amelyekben a bántalmazást időszakos – kiszámíthatatlanul bekövetkező – pozitív megerősítések tarkítják, vagy legalábbis az „egyszer majd jobb lesz”-ben való reménykedés.
Nem csak túsz és fogvatartója közötti vagy vérfertőző kapcsolatokban fordul ez elő, de kevésbé drámai, hétköznapinak tűnő hosszútávú stabil kapcsolatokban is, ahol a nyugalmasabb (vagy kevésbé fájdalmas) időszakok ellenére nagyon sok a sérülés. A heroinfüggőséghez hasonlítható, ami az utopisztikusan csodálatos boldog élet reményét kínálja, de a lelkedet az utolsó cseppig kiszívja.
Ha voltál már ilyen kapcsolatban, vagy láttál ilyet a környezetedben, tudod, milyen erős ez a fajta kötődés, amiből szinte lehetetlen szabadulni. Nehéz, de nem lehetetlen. Van remény az alábbi szempontok segítségével.
1.    1.            Szánd rá magad arra, hogy a valóságban élj. Ha azon kapod magad, hogy álmodozol vagy reménykedsz, hogy milyen lesz, áll le. Kötelezd el magad arra, hogy az igazságban élsz. Még ha maradsz is a kapcsolatban egy darabig, szokj le arról, hogy arról fantáziálsz, ami nincs.
2.            Valós időben élj. Mondj le arról, ami lehetne vagy lesz majd, azt figyeld, ami a jelenben történik. Vedd észre mennyire érzed magad csapdába ejtve. Vedd észre, mennyire nem érzed magad szeretve. Vedd észre, mennyire feladod az önbecsülésedet ezért a kapcsolatért. Figyeld az érzéseidet, ne várj és reménykedj, hanem jelen időben érzékeld, mi történik és az hogy hat rád.
3.            Egy döntést kell csak meghoznod egyszerre és csak arra az adott napra. Az emberek sokszor a mindent-vagy-semmit gondolkodással ijesztik el magukat a változástól. Ne mondj magadnak olyanokat, hogy „soha többé nem állhatok szóba ezzel a mérgező emberrel, különben…”, mert az olyan lenne, mintha fogyókúrázásra szánnád magad és azt mondogatnád, hogy soha többé nem ehetsz csokit. Lehet, hogy ez a kapcsolat nem egészséges, de nem kell minden találkozást élet-halál kérdésként felfogni. Ne ijesztgesd magad ilyenekkel.
4.            Olyan döntéseket hozz, amelyeknél tekintettel vagy magadra. Azaz ne hozz olyan döntéseket, amelyek rosszak neked. Igaz ez azokra az esetekre, amikor érzelmileg rosszabbul vagy, visszaesel. Ne szidalmazd magad, amikor gyengének érzed magad, hanem légy megértő és együttérző önmagaddal, nézz rá egy kicsit kívülről, mi zajlik benned. Ne dönts úgy, hogy mentálisan bántalmazod magad. Emlékezz arra, hogy ez egy folyamat, ami még zajlik, és az élet egy utazás.
5.            Kezd el tudatosítani az érzelmeidet. Valahányszor külön vagy a mérgező személytől és elkezdesz vágyni arra, hogy ő adjon neked megerősítést, állítsd le magad. Helyette inkább írd le az érzéseidet, bármit, ami csak eszedbe jut. Pl. „azt érzem, hogy…”, „hiányzik…”, Bárcsak vele lehetnék, de ehelyett inkább leírom az érzéseimet. Megtanulom megfigyelni, hogy kibírom a megszállottságot, ahogy sóvárgok iránta, ahelyett, hogy felhívnám…” Ezzel a módszerrel kiépíthetsz egy olyan belső erőt, amivel elbírod a saját érzéseidet. Nem kell elmenekülni előlük, elfojtani őket, ha hagyod őket megjelenni, maguktól alábbhagynak. Ne feledd: az egyetlen út kifelé vezet.
6.            Tanulj meg gyászolni. Elengedni egy mérgező kapcsolatot és megszakítani egy traumás kötődést lehet, hogy életed egyik legnehezebb dolga lesz. Kénytelen vagy megadni a tiszteletet annak az életnek, amit elveszítesz, ami olyan fontos volt neked.
7.            Értsd meg a „csali” lényegét. Hogy mit is veszítesz el pontosan. Lehet, hogy az csak egy fantázia, egy álom, egy illúzió. Lehet, hogy a partnered meggyőzött arról, hogy kielégíti egy mély, soha nem teljesült szükségletedet. Amint azonosítani tudod ezt a szükségletet (csalit), el tudod kezdeni gyászolni. Ami azt jelenti, hogy kinyitod a kezeidet és elengeded. Búcsút mondasz annak, hogy lehet, hogy ez a vágyad sosem fog teljesülni. Legalábbis nem ebben a kapcsolatban.
8.            Legyen néhány alapszabályod, mint pl. “nem fekszem le olyannal, aki beszól”. Nem vitatkozom részeggel. Saját magam irányítom az anyagi ügyeimet. Nem beszélek senkivel, amikor el vagyok keseredve, védekező üzemmódban vagyok vagy megszállottan akarok valamit. Akármi is az, ami nehézséget okoz neked, határozd meg, mit kell tenned ahhoz, hogy megváltoztasd és találd ki, milyen viselkedés kell a megvalósításukhoz.
9.            Építsd fel az életedet. Lépésről lépésre találd ki a jövődet magad (és ha vannak, gyermekeid) számára. Magyarul olyan álmaid legyenek, amiben nem szerepel fájdalmat okozó partnered. Lehet, hogy tanulni szeretnél, új hobbiba kezdeni, templomba járni, stb. Olyan életigenlő döntéseid legyenek, amelyek eltávolítanak azoktól a mérgező interakcióktól, amelyek feldúlják a lelki békédet.

10.          Egészséges kapcsolatokat építs. Az egyetlen módja annak, hogy megszabadulj a megbetegítő kapcsolatoktól, ha egészséges kapcsolatokba fekteted az energiádat. Alakíts ki olyan mély barátságokat, amelyek nem a drámára épülnek. Legyenek ők azok, akikhez fordulhatsz. Nagyon nehéz támogatás nélkül felépülni. Vedd észre azokat az embereket az életedben, akik szerető aggodalommal kísérnek, tölts velük időt, amikor csak tudsz. Ha kell, kérj szakembertől segítséget.