Nézzük, milyen üzenet lehet az egyes terhességi tünetek hátterében (az egyéni interpretáció természetesen mindig fontos, ezek csak általános irányelvek!):

A várandósággal a nő a tudatos, aktív, kiáradó, tüzes Nap világából a tudattalan, befogadó, vizes-nedves Hold birodalmába lép. Ez magyarázza a hangulatváltozásokat (hiszen a nő sokkal inkább kapcsolatba kerül irracionális részével) és a sírást, vagy még inkább testi szinten a vízvisszatartás révén jelentkező végtagduzzadást. A várandósság során minden szövet nyálkásabbá-nedvesebbé-lazábbá válik, és sokaknál jelentkezik intenzívebb hüvelyi folyás. Megnő az éjszaka jelentősége, nem csak a gyakori pisilési inger, de a rendkívül aktívvá váló álomtevékenység is központi jelentőségét jelzi (mintegy felkészítve az anyákat a szükségessé váló éjszakai életmódra a baba megszületésével).
A mellek növekedés, a súlygyarapodás azt az öntudatlan tendenciát fejezi ki, hogy a nő teljes, kerek egész legyen és felnőjön a feladathoz, amit a gyermekvállalás jelent.
A fáradtságérzet nem csak arra felszólítás, hogy a mama többet figyeljen, akár megszokott munkatempója feladása révén is, hanem jelzi, hogy az átállás igen nagy energia-befektetést igényel. Az átállás nehézségét jelzi az émelygés és a hányás: ahogy minden esetben, orientációs zavart jelez. A nő, akinek eddig egy férfias világban férfi-oldalával kellett helyt állnia, most irányt vált a női világba, ahol egészen más értékekre és megküzdési mechanizmusokra lesz szüksége. Ez a váltás, és a két ellentétes viselkedésmód közti konfliktus kezelése azonban nem egyszerű, és heteket (egyeseknél hónapokat) vesz igénybe. Feltámad a nőben az anyaság ősi vágya, és ez az impulzus arra készteti, hogy elfojtsa eddig uralkodó férfi pólusát. Minél erősebb volt az eddig, annál inkább fog tiltakozni, heves hányinger kíséretében.
A pigmentáció megváltozása is az új irányt jelzi: mellbimbó udvarának elsötétülése a baba tájékozódását segíti majd, az anya középvonalában megjelenő sötét csík pedig felszólítás arra, hogy az anya megtalálja saját középpontját. Ezt az is segíti, hogy súlypontja átrendeződik, a hasa lesz a leghangsúlyosabb pont, az a terület, ahol a hara vagy a köldökcsakra (Manipura-csakra) található. Nagyon hasznosak az ebben az időszakban végzett olyan jógagyakorlatok, amelyek ezen terület energiaellátását segítik (így pl. Vajrasana, könnyített Trikonasana, malomkörzés hátradőlés nélkül, stb.) Az ajkak körüli elszíneződés jelezheti, hogy különösen ügyelni kell az átvitt értelemben vett csere és kommunikáció tiszta formáira.
A fogíny az ősbizalom jelképe, és a bizonytalanságot fogínyvérzés jelezheti. Mint minden vérzés esetén, a vérrel életenergiát veszít az anya. Az ilyenkor gyakori fogszuvasodás azt jelzi, hogy az anyának többet kell törődnie a szájában lévő fegyvereivel, azaz bátran érvényesítenie kell az érdekeit. Agresszióval kapcsolatos problémára utal még a felfúvódás – nyílt konfrontáció hiányában a feszültség csak hátul tud távozni. Általában, az emésztési problémák arra utalnak, hogy az anya intellektuálisan nem tudja megemészteni az új helyzetet. Az aranyér annak analógiájára, hogy fájdalmas csomókon üldögélünk, feldolgozatlan konfliktusokra utal.
A szagérzékenység előhívja a nő ösztönösen „jó szimatát”a, mire érdemes hallgatni.

Az összefoglalás Dahlke-Dahlke-Zahn (2001) könyve alapján készült.