Eredetileg angol-német szakot végeztem, így nem gondoltam volna, hogy beletelik néhány évbe, mire megfejtem egy szó jelentését. 🙂
Azon kívül, hogy egóm kapott egy leckét önteltségből, talán azért is adta fel a fordítás a leckét, mert ez egy jól eltalált elnevezés, sok rétege van.
Orr a pre- és perinatális élmények spontán újra-aktivizálódását figyelte meg meleg vízben meditáló embereknél, és azt is, hogy ezzel összhangban megváltozik a légzésük. Ezután kísérletezni kezdett, hogy a légzés megváltoztatásával szárazon is születés körüli regresszióba hozza a klienseit. Így született meg a Rebirthing.
Sokáig én is azt hittem, a “Rebirthing” szó csupán a születés újraélését jelenti, mivel ez egy gyakori élmény Rebirthingben. 150 légzés végigkísérése után rájöttem, hogy ez egyáltalán nincs így – egyáltalán nem gyakori a Rebirthing-légzés során az “újraszületés”, sőt, kifejezetten ritka. Aszületési trauma csak egy a lehetséges traumák közül, így csak akkor jelenik meg a személy saját légzése során, ha neki azzal dolga van.
Az “újjászületés” értelmezést eleve elvetettem, hiszen a reinkarnáció teljesen mást jelent, az az újra megtestesülésről szól, amikor a lélek új testjelmezt választ az élet színpadán következő újabb szerepéhez.
Maradt tehát az a lehetőség, amely szerint a “Rebirthing” szót a lelki-szellemi síkon történő újjászületésként kell értelmezni, és mi sem tűnik természetesebbnek, hiszen a traumák, félelmek, blokkok feloldása, a diszfunkcionális gondolkodási és érzelmi struktúrák átalakítása valóban képes újjávarázsolni a személyiséget.