Az öngyógyítás lehetőségeit keresők számára jó szívvel ajánlok egy CPTSD-ben és nárcisztikus abúzusban járatos coach-ot, Richard Grannon-t. (Korábban Kata írt már róla.) A YouTubecsatornáján elérhető videók automatikus szövegfordítással talán azok számára is követhetők, akik nem tudnák követni az élő angol nyelvű beszédet.
Többek között kidolgozott egy mentális stabilitást fokozó, a traumatikus triggerekre adott túlzott érzelmi reakciók kezelésére szolgáló módszert, amely amilyen egyszerű, olyan nagyszerű. Öt mondatot kell elmondani naponta ötször egy hónapon keresztül.
Pszichológusként ezt azzal egészíteném ki, hogy természetesen tudni kell megtölteni tartalommal ezeket a mondatokat, ha csak üres mantrák, nem lesznek hatékonyak. De ha érted, mit foglal össze egy-egy mondat – és több videón keresztül magyarázza -, akkor valóban segíthet, ha rendszeresen emlékezteted magad alapigazságokra. Az ismétlés arra szolgál, hogy ne csak tiszta, józan, higgadt gondolkodni tudó állapotodban tudd felidézni ezeket, de az idegrendszered mélyebb struktúráiba is bevésődjön, hogy akkor is hasznosulhassanak, amikor elragad egy érzelmi hullámvasút.
Grannon azt javasolja, hogy állítsd be a telefonodban az emlékeztetőt, és akár az Aldi parkolójában vagy éppen egy munkahelyi megbeszélésen szólal meg, teljesül a kondicionálásnak az a kritériuma, hogy többféle helyzetben vésődnek be ezek a megerősítések – hiszen a traumatikus élményeid is különböző szituációkban erősítették meg az élményeidet.
És akkor itt az az öt mondat, amelyet nem szó szerint közlök, szándékosan. Hasznosabb, ha te fogalmazod meg a sajátod mondataidat mindazok alapján, amiket megértettél eddig magadról, és amely megszólít téged olyan módon, hogy az gyógyító hatású lehet.
1.       Nem a traumatikus érzelmi reakcióm vagyok. Nem vagyok egyenlő a haragommal, félelmemmel, pánikommal, stb. (Meg kell különböztetni önmagamat az átélt érzelmi állapottól, tudatosítani, hogy nem vagyok egyenlő vele.) Linehan mindfulness alapú dialektikus viselkedésterápiája nyomán én azt a mondatot is szoktam ajánlani: hogy amit érzek, vagy gondolok, az csak egy érzés vagy gondolat: nem biztos, hogy az a valóság).
2.       Nyugodt, higgadt, szuverén, önazonos, stb. vagyok. (Célállapot megfogalmazása, hogy hogy szeretném érezni magam.)
3.       Fogadom, elfogadom az érzéseimet (melyek fontos üzenetet hordoznak számomra és ha megértem a jelentésüket, elmúlnak, mert beteljesítették a küldetésüket).
4.       Olyan dolgokat teszek, amelyek engem szolgálnak, én vagyok az első helyen az életemben. Nem másokat eltipró, önző és gátlástalan, illegális, hanem öngondoskodó módon. Tudatos, szándékos, erkölcsös cselekedetekre vonatkozik, melyek a tested és lelked természetes szükségleteit szolgálják. Teszek magamért. Én vagyok az első helyen. Először én jövök. Kapcsolatfüggők és önfeláldozók különös figyelmébe!
5.       Én önmagamé vagyok. Ez az én testem. Az én agyam. Az én időm. Az én életem. Az én figyelmem, tudatosságom, az enyém. Istenadta jogom, senki nem veheti el tőlem. Az enyém. Az én karmám, az én életfeladatom. (Ez a mondat segíteni fog elkülöníteni, hogy mi a te dolgod, a te felelősséged és mi a másiké.)

Sok sikert!